U trendu

Evropu će okovati led i sneg, a temperature – sibirske

Ledeni vazduh iz Sibira stiže naredne nedelje i do Velike Britanije i mogao bi da donese najhladnije vreme u poslednjih 5 godina u toj zemlji, a očekuju se i velike padavine, prenose mediji.

Oluja sa Arktika, koja se naziva „zver sa istoka“, u nedelju uveče će doneti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih.

Kako pišu britanski mediji, zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, severne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do neverovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas doneće i velike snežne padavine i oluju u većini Evrope.

„Ovako niske temperature u ovom delu godine nismo imali još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proleće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini hladnog talasa“, rekli su britanski metorolozi.

Tokom dana u ponedeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem delu kontinenta, dok će jedino Severna Irska izbeći naglo zahlađenje. Sneg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i verovatno će se akumulirati u nekim delovima.

Britanski lekar, Tomas Vajt, upozorio je građane da ledeno vreme može da ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi. „Sa danima koji su sada malo duži i sa više svetla može se lako zaboraviti da hladno vreme još uvek može da ubije“, poručio je doktor Vajt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)