F. haus: Srbija u kategoriji hibridnih režima

VAŠINGTON – Američka nevladina organizacija Fridom haus ocenila je da Srbija, kao i Crna Gora, nisu više delimično konsolidovane demokratije, kako su prethodno okarakterisane, već ih je svrstala u kategoriju hibridnih režima.

To je objavljeno u izveštaju „Zemlje u tranziciji“ u kojem je istražen i opisan način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope.

Pojam „hibridni režim“ podrazumeva države u kojima su demokratske institucije krhke i u kojima postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda.

Vlast u Srbiji i Crnoj Gori zasnovana je, navodi Fridom haus, na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

U izveštaju te organizacije ocenjuje se da se Srbiji beleže negativni pokazatelji u demokratskim reformama i metodama vladavine tokom poslednjih pet godina.

„Kosovo i Severna Makedonija su napredovali“, navodi se i dodaje da je“Kosovo je jedina država koja je beležila konstantan napredak.

Fridom haus, navodi ovu ocenu uz rezervu za obe zemlje jer, kako kažu, „nedavna dešavanja u obe zemlje izazivaju sumnju u pogledu budućeg napretka“.

Na osnovu svih navedenih promena, u grupi delimično konsolidovanih demokratija tako je sada, nakon novog izveštaja, u regionu ostala još samo Hrvatska.

Položaj Bosne i Hercegovine ostao je nepromenjen, odnosno u kategoriji hibridnih režima.

Srbiji se zamera loša politička klima i nedemokratski principi, te, kako se navodi to da vladajuća stranka sistematski ograničava mogućnosti opozicije da bude uključena u upravljanje državom, praksa je da se zakoni usvajaju po hitnom postupku…

Izveštaj se posebno bavi uticajem Kine na države u tranzitu koja, kako se konstatuje, pokazuje slične afinitete kao Rusija, i ističe da je Srbija uvela Huaveijev sistem bezbednosnog video nadzora prepoznavanja lica i registarskih tablica vozila.

U kontekstu bezbednosne saradnje, Fridom Haus podseća i na zajednički rad policije Kine i Srbije.

Ta partnerstva ova organizacija vidi kao razlog za zabrinutost da bi sve veći uticaj Kine mogao, kako tunmače, da ojača autoritarno nastrojene lidere u regionu, doprinose „dodatno represiji, smanjenju demokratskog upravljanja i uticaja civilnog društva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.