U trendu

Fajon: Opozicija da proceni da li im se isplatio bojkot

LJUBLJANA – U Srbiji je danas na političkim akterima, i na opoziciji i na vladi, da se dogovore da li žele da učestvuju na izborima, izjavila je slovenačka evroparlamentarka Tanja Fajon.

Ona je za slovenačku N1 tv. rekla da je četvoro parlamentaraca, među kojima je i ona, učinili ono što su mogli, a to je da smo, kaže, u najvećoj mogućoj meri približili pregovaračke stavove, ali da nije na njima i da ih ispunjavaju.

Komentarišući odustajanje dve opozicione stranke, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, koje su bojkotovale prošle izbore, Fajon je rekla:

„Vidite, ukoliko im se isplatilo to što su bojkotovali izbore, sami će znati da presude šta im je činiti“.

Mi smo, dodala je, približili stavove opozicije i vlade, i ono što nam je uspelo, zapisali smo u 16 konkretnih tačaka.

„Do kraja pregovora nijedna stranka se nije zaista povukla, učestvovali su u pregovorima do kraja, ja se iskreno nadam da će iskoristiti priliku i ta nova tela koja ćemo pre izbora u Srbiji formirati i ustupiti“, rekla je.

Na insistiranje da su dve ključne opozicione stranke ipak odustale, Fajon kaže da je reč o četiri opozicione platforme i da svaka udružuje više stranaka.

„Deo tih stranaka je odustao“, navela je Fajon.

Na opasku da joj prigovaraju da „asistira Vučiću“, Fajon kaže:

„Ja tamo pregovaram sa mandatom evroposlanice, još jednom ponavljam – ni jedna strana nije zadovoljna, ni Vučićeva strana, ni Dačićeva strana, ni opozicija. To govori o tome koliko smo uspeli da uradimo. Ja se iskreno nadam da će narod u Srbiji imati mogućnost demokratskih izbora, između svih stranaka koje budu učestvovale, da će imati mogućnost poštenih i slobodnih izbora, i to se odnosi i na državu, jer smo jasno napisali da mora ispuniti sve preporuke međunarodnih institucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.