U trendu

Fajon: Ujedinjeni stojimo, podeljeni padamo

BLED – Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon poručila je danas, na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, da su jedinstvo i solidarnost od izuzetne važnosti za Evropu i svet kako bi se suočili sa izazovima i posledicama koje je prouzrokovao rat u Ukrajini.

Fajon je istakla da je situacija nastala ratom u Ukrajini veoma zabrinjavajući i da se može uspešno rešiti samo „multilateralnim sistemom“.

Fajon je navela da su prošla dva foruma prošla u znaku pandemije korona virusa i u tom smislu kazala da smo se „svi nadali da će se svet posle pandemije vratiti u novu realnost“.

„Ali, nismo očekivali da će rat na evropskom tlu postati nova realnost“, ukazala je Fajon.

Prema njenim rečima, potreban nam je efikasan sistem jer ćemo jedino na taj način moći uspešno da se suočimo sa globalnim izazovima kao što su siromaštvo, nejednakost, polarizacija, klimatske promene i mnogi drugi.

Kako kaže, višedecenijski projekat ponovnog ujedinjenja Evrope, koji traje od kraja Drugog svetskog rata, zaustavljen je sa ratom u Ukrajini.

„Ne želimo novu gvozdenu zavesu, ali je to teško sprečiti. U ovim okolnostima, važno je održavati otvorene komunikacione kanale i funkcionisanje međunarodnih organizacija“, kazala je Fajon.

Navodi da članice i institucije EU moraju da urade, kako kaže, domaći zadatak i da se posvete jedinstvu.

U tom smislu pozvala je populiste širom Evrope da ne pomešaju jedinstvo, solidarnost i zajedničku efikasnost EU sa sebičnošću i dobijanjem političkih poena u svojim državama.

„Ljudi i privrede se sada suočavaju sa strahovima povezanim sa porastom cena hrane i energije. Glavni zadatak evropskih vlada je da pronađu alternativne izvore gasa i nafte“, naglasila je slovenačka ministarka spoljnih poslova.

Pozvala je sve da budu ujedinjeni u iznalaženju rešenja za izazove uz poruku da „ujedinjeni stojimo, a podeljeni padamo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar