U trendu

Fajzerove vakcine proizvođiće se u Južnoj Africi

BRISEL – Kompanije Fajzer i Bajontek postigle su dogovor sa južnoafričkim Institutom Biovac da pomognu da se za potrebe Afričke Unije u Africi proizvodi oko 100 miliona doza vakcina protiv kovida-19, potvrdile su danas ove dve kompanije.

Dogovor je da južnoafrički Institut preuzme fazu proizvodnje poznatu kao „napuni i dovrši“ tj. poslednju fazu proizvodnje u kojoj se vakcina dorađuje i stavlja u bočice, dok će komplikovani proces proizvodnje mRNK supstance Fajzer i Bajontek realiyovati u sopstvenim pogonima u Evropi, prenosi Rojters.

Ovaj dogovor sa južnoafričkim Institutom Biovac koincidira se sa pokušajima kompanija Fajzer i Bajontek da privole članice Svetske trgovinske organizacije (STO) da odustanu od nekih specifičnih prava intelektualne svojine za vakcine protiv kovida-19.

Ulaganje vlade Južne Afrike i partnera iz privatnog sektora u proizvodnju vakcina omogućiće afričkom proizvođaču, Institutu Biovac da postane jedna od retkih kompanija u Africi koja obrađuje i distribuira vakcine protiv kovida-19 napravljene tehnologijom mRNA.

Južnoafrička firma Aspen ima ugovor sa američkom kompanijom Džonson & Džonson za izradu tzv. virusno vektorskih vakcina, međutim stopa vakcinacije u afričkim zemljama je među najnižim u svetu i mnoge uglavnom zavise od distribucije vakcina iz programa KOVAKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.