U trendu

Fantastični scenario o izlasku SAD iz NATO-a „preko Balkana“

Nakon eventualne odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da napuste NATO, usledili bi oružani sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana koja je članica NATO-a, a koje bi započele „proruske snage nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera“.

To se, između ostalog, navodi u analizi „Evropska bezbjednost u krizi“, koju su radili ekspertska grupa „Korber polisi gejms“ i Međunarodni institut za strategijske studije, čiji scenario gotovo da neodoljivo podsjeća na aferu „državni udar“, zbog koje su lideri Demokratskog fronta, dva ruska oficira, kao i devet državljana Srbije osuđeni na zatvorske kazne zbog „pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne organizacije“.

„Konflikt izbija u članici NATO-a na Zapadnom Balkanu. Naoružana grupa pomognuta proruskim opozicionim partijama okupira parlament i zahtijeva napuštanje NATO-a i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi, a premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva Evropsku uniju (EU) i NATO da intervenišu. Nekoliko desetina oficira ruske obavještajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da bi podržali proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi“, navodi se u analizi, uz predviđanje da bi tenzije u Evropi počele nekoliko mjeseci nakon reizbora Donalda Trampa za predsjednika SAD.

Kako se navodi, Tramp bi u februaru 2021. godine izjavio da je NATO zastario i najavio povlačenje Sjedinjenih Država, koje formalno stupa na snagu godinu kasnije. Američko Ministarstvo odbrane i vrhovni komandant za Evropu potvrdili bi da će biti povučene američke vojne snage, uključujući i odbrambeni sistem za zaštitu od napada nuklearnim projektilima.

„Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi tu mogućnost kako bi uspostavio sistem ’jednake i nedjeljive sigurnosti na kontinentu‘ i predlaže novi evropski sigurnosni ugovor“, navodi se.

Pojašnjava se i da bi američke vojne snage nakon novembra 2021. godine u Evropi bile prisutne samo u vojnim bazama koje su važne za američku odbranu, kao što je baza „Ramštajn“ u Njemačkoj. Evropske članice NATO-a, kako se navodi, nakon toga najavljuju samit u Brižu, na kome bi razmotrile mogućnost stvaranja evropske sigurnosti i odbrane.

U grupi „Korber polici gejms“ tvrde da su analizu radili eksperti SAD, Francuske, Njemačke, Poljske i Velike Britanije. Navodi se i da su analizom htjeli da pokrenu debatu o obavezi Evropljana da pokažu veću odgovornost po pitanju sopstvene bezbednosti. Analiza je urađena u saradnji sa Međunarodnim institutom za strategijske studije tokom jula.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)