U trendu

Faraž predvidja da će druge članice EU slediti Veliku Britaniju

Lider evroskeptične britanske partije UKIP Najdžel Faraž rekao je danas u obraćanju Evropskom parlamentu da su Britanci dali novu nadu ostatku evropskog kontinenta prošlonedeljnim glasanjem da izadju iz Evropske unije.

Faraž se danas nasladjivao zbog pobede Bregzita pred drugim evroposlanicima na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta posvećenoj odluci Britanaca na referendumu, a oni su ga sa svoje strane obilno izviždali zbog njegovih izjava.

„Predvidjam da Velika Britanija neće biti poslednja država članica koja će napustiti EU“, rekao je Faraž u obraćanju evroposlanicima.

Posle odluke Britanaca da izadju iz EU, opozicione partije u Holandiji, Francuskoj i Finskoj su tražile održavanje sličnih referenduma u svojim državama.

Faraž se oko jednog složio s drugim evroposlanicima i evropskim liderima, a to je da pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU treba da počnu brzo, ali je dodao da je „čak i nedostatak sporazum sa Velikom Britanijom bolji od sadašnjeg trulog sporazuma“ koji je dobio premijer Dejvid Kameron u februaru.

Poslanici su mu zviždali i glasno negodovali kada je pozvao EU da omogući Velikoj Britaniji dobar trgovinski sporazum kad ode i kada je rekao da bi radna mesta u nemačkoj autoindustriji mogla da stradaju ako im ne daju povoljan sporazum.

U jednom trenutku je morao da interveniše i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i da pozove na red.

„Zar nije smešno da kada sam došao ovde (u Brisel) pre 17 godina i rekao da hoću da vodim kampanju za izlazak Britanije iz EU vi ste mi se svi smejali. Sad se ne smejete više zar ne“, rekao je Faraž.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izrazio čudjenje što je Faraž došao na sednicu. Faražove osude imigracije bile su jedan od pokretača kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU.

„Na neki način sam vrlo iznenadjen da ste vi ovde“, rekao je Junker i dodao: „Vi se borite za izlazak, zašto ste ovde“.

Na to mu je Faraž ironično odgovorio „To mi je zadovoljstvo“.

„Volim gospodine Faraž da se raspravljam s vama, imamo isti smisao za humor, ja ga imam i vi ga imate. Jako mi je žao što je ovo poslednji put da ćemo se raspravljati jer se vi nećete vratiti“, rekao je Junker.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.