U trendu

FAS: Nuklearna bomba SAD B61 možda je oštećena u nesreći u holandskoj bazi Volkel

AMSTERDAM – Jedna od američkih nuklearnih bombi, uskladištenih u holandskoj vazduhoplovnoj bazi Volkel, možda je oštećena u nedavnoj nesreći, navodi se u izveštaju koji je danas objavljen.

Federacija američkih naučnika (FAS) otkrila je fotografiju bombe B61, čiju inspekciju vrše američki vojnici, uključujući dvojicu iz jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava i jednog civila, preneo je „Gardijan“.

Čini se da je zadnji deo bombe iskrivljen od udarca i jedno od repnih peraja nedostaje.

Postoji i ružičasta lepljiva traka koja pokriva prividnu rupu.

U izveštaju FAS navodi da je slika uključena u prezentaciju za studente 2022. godine u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos u Novom Meksiku, jednom od objekata za nuklearno oružje u zemlji, i da je geolocirana slika vazduhoplovne baze Volkel u Holandiji, jedne od šest baza u pet evropskih zemalja u kojima se trenutno nalazi ukupno 100 nuklearnih gravitacionih bombi B61, u okviru sporazuma o podeli nuklearne energije sa SAD.

„Mora se unapred naglasiti da ne postoji zvanična potvrda da je slika napravljena u Volkelu AB, da je savijeni oblik B61 pravo oružje ili da je oštećenje rezultat nesreće“, napisao je Hans Kristensen, autor izveštaja i direktor projekta nuklearnih informacija FAS.

Ako je slika zaista odatle, to bi predstavljalo prvi dokumentovani slučaj nedavne nesreće sa nuklearnim oružjem u vazdušnoj bazi u Evropi.

Svako oštećenje nuklearnog oružja poznato je kao incident sa „savijenim kopljem“ i generalno se drži u tajnosti.

Portparol američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi nije želeo direktno da komentariše fotografiju, ali je rekao da „SAD održavaju najviši nivo standarda za osoblje i opremu koja podržava strateški arsenal, što uključuje rutinsku obuku, održavanje i bezbednosne aktivnosti, zaštitu ključne američke sposobnosti“.

„Politika SAD je da ne možemo ni potvrditi ni poreći prisustvo ili odsustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj opštoj ili specifičnoj lokaciji, uključujući specifične vežbe ili operacije u realnom svetu“, rekao je portparol.

Nacionalna laboratorija Los Alamosa je u saopštenju poslatom mejlom navela da nema dodatnih informacija vezanih za tu fotografiju.

Bomba B61 je jedino taktičko nuklearno oružje preostalo u američkom arsenalu, a 100 ih je uskladišteno u Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Italiji i Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.