U trendu

Fauči: SAD još bez odluke o ulasku sa AstraZenekom

VAŠINGTON – Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Faučii saopštio je da nije još odlučeno da li će SAD dozvoljavati ulaz putnicima iz Velike Britanije i Evropske unije koji su primili vakcinu protiv kovida-19 koju su razvili AstraZeneka i Univerzitet u Oksfordu.

Fauči, koji je i glavni medicinski savetnik američkog predsednika Džožefa Bajdena rekao je za BBC da je još potrebno razraditi ovo pitanje i da konačnu odluku o priznanju AstraZeneka vakcine donosi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

On, međutim, ne smatra da postoji razlog da ljudi koji su primili ovu vakcinu treba da misle da će imati nekih problema.

Njegova izjava usledila je nakon što su SAD najavile da će početkom novembra ukinuti ograničenja putovanja za potpuno vakcinisane putnike iz Velike Britanije i većine zemalja Evropske unije.

Fauči je rekao i da će deca i oni koji ne mogu da se vakcinišu zbog opravdanih okolnosti biti izuzeti od ovog zahteva za vakcinacijom.

Američki epidemiolog je govorio o novim sojevima virusa i naglasio da na pojavu novih varijanti ne utiču toliko putovanja, koliko stepen i obim globalne vakcinacije.

Kako je naveo, što pre budemo suštinski napredovali sa vakcinisanjem u svetu, uključujući niže i srednje razvijene zemlje, veće su šanse da ne dozvolimo pojavljivanje novih varijanti virusa.

On smatra i da Kovid-19 ne može da se iskoreni, kako je rekao, izuzev u možda u nekim zemljama, ali ne i na celoj planeti, ali da bi mogao mnogo bolje da se kontroliše, pre svega masovnom vakcinacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.