U trendu

Fejsbuk preusmerio 2 milijarde korisnika na SZO i državne organe

SAN FRANCISKO – Fejsbuk je saopštio da je preusmerio preko 2 milijarde svojih korisnika, gotovo ukupan broj, na sajtove državnih organa zdravlja i Svetske zdrastvene organizacije u cilju podrške kampanji protiv lažnih vesti o pandemiji Covid-19.

Korisnici koji su kliknuli na lažnu vest, komentarisali ih ili šerovali dobili su, naime, poruku da konsultuju sigurne izvore informisanja, poput Svetske zdravstvene organizacije ili nacionalnih zdravstvenih organa zdravstva.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Fejsbuka, preko njihovog Informacionog centra i ‘pop-ups’ na toj društvenoj mreži i na Instagramu, do sada su zabeležani klikovi od preko 350 miliona korisnika koji su se zainteresovali da saznaju više o ovoj kampanji.

Fejsbuk navodi da od početka proglašavanja virusa Covid-19 za globalnu pandemiju sarađuju sa preko 60 organizacija sa kojima proveravaju tačnost informacija na preko 50 jezika u svim delovima sveta.

“Od prošlog meseca nastavljamo da uvečavamo naš program i da uključujemo više partnera i jezika”, navodi se u saopštenju i dodaje da je na taj način ustanovljena saradnja sa MyGoPen iz Tajvana, AFP i DPA u Holandiji, kao i Rojters u Velikoj Britaniji.

Da bismo dodatno osnažili rad naših partnera za proveru tačnosti u ovim trenucima, mi smo nedavno saopštili prvi krug dobitnika grantova iz Programa u vrednosti od jedan milion dolara, koji sprovodimo za Međunarodnom mrežom za proveru istinitosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.