Fejsbuk uveo zabranu za vojsku Mjanmara na svojim platformam

NEJPJIDO – Kompanija „Fejsbuk“ je danas saopštila da je zabranila mjanmarskoj vojsci korišćenje svojih platformi, jer se u ovoj zemlji već nedeljama nastavljaju masovne demonstracije protiv vojnog puča kojim je smenjena civilna vlast, prenosi Rojters.

„Događaji nakon puča 1. februara, kao i nasilje u kojima je bilo i žrtava, razlog su za ovakvu odluku, a rizik da se vojsci Mjanmara dozvoli dalji pristup „Fejsbuk“ i „Instagram“platformama smatramo prevelikim “, saopštio je „Fejsbuk“ na svom blogu, prenosi agencija.

U saopštenju se navodi i da je odluka o zabrani pristupa vojsci posledica izuzetno teških kršenja ljudskih prava i jasnog rizika od novog nasilja koje sprovode vojne vlasti u Mijanmaru, kao i zbog njihvog višestrukog kršenja pravila „Fejsbuka“.

Rojters navodi da se zabarana američke kompanije odnosi i na sve privredne subjekte povezane sa vojskom koji se oglašavaju na njenim platformama, kao i da mjanmarske vlasti nisu bile dostupne za komentar vezano za ovu odluku.

„Fejsbuk“ je već 2018. godine uveo zabranu komandantu vojske Min Aung Hlaingu i za još 19 drugih viših oficira i organizacija i uklonio je stotine stranica i naloga koje su vodili pripadnici vojske zbog kršenja pravila na platformama, podseća agencija.

Uoči izbora u novembru, kompanija je saopštila da je blokirala mrežu od 70 lažnih naloga i stranica u Mjanmaru preko kojih su pripadnici vojske širili propagandu u svoju korist i kritike protiv državne savenice Aung San Su Ći i njene stranke.

Vojska Mjanmara koja je preuzela vlast ovog meseca u zemlji pritvorila je Aung San Su Ći kao i veći deo rukovodstva njene stranke, a najmanje troje demonstranata i jedan policajac ubijeni su u nasilju na protestnim skupovima koju su potom usledili u zemlji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.