U trendu

FH o korupciji, SPC i tzv. državnom udaru u CG

PODGORICA – Crna Gora je delimično slobodna zemlja, a korupcija i partijsko zapošljavanje i dalje su problemi, iako su odnosi između vlade i medija poboljšani, piše u Izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus (Freedom house) za Crnu Goru u prethodnoj godini.

U opširnom izveštaju koji prenosi portal RTCG navodi se da Crna Gora, prema ovom izveštaju, ocenjena kao delimično slobodna zemlja, sa 67 poena, što je napredak za četiri poena u odnosu na 2020. godinu.

U izveštaju se, između ostalog, konstatuje da Ustav garantuje slobodu veroispovesti i konstatuju da su tokom poslednjih godina vlasti DPS-a, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici bili izloženi diskriminaciji i govoru mržnje, a njeno sveštenstvo je od DPS-a okarakterisano kao „neprijatelji države“.

„Ustoličenje novog mitropolita SPC u septembru 2021.godine izazvalo je proteste protiv SPC i sukobe sa policijom na Cetinju“, podseća se u izveštaju.

Navodi se i da su dvojica lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su optuženi za planiranje državnog udara 2016. godine, proglašeni krivim u maju 2019.godine i osuđeni su na kazne do pet godina zatvora.

„Pravne procedure oko suđenja bile su haotične i nejasne, nekoliko svedoka je odustalo od svedočenja, a mnogi detalji navodne zavere ostali su mutni nakon završetka suđenja. Apelacioni sud je u februaru 2021.godine poništio osuđujuće presude i naložio ponovno suđenje za 13 osumnjičenih za planiranje puča, uključujući Mandića i Kneževića, navodeći proceduralne greške i kršenje krivičnog zakona“, navodi se u izveštaju Fridom Hausa.

Crna Gora je, prema nalazima Fridom Hausa, u društvu zemalja kao što su Mađarska, Albanija, Ekvador…

Dok su, dodaje se, birači uglavnom slobodni da izraze svoje političke izbore, DPS je stvorio opsežne sisteme pokroviteljstva i široko rasprostranjenu korupciju, kako u javnim tako i u privatnim preduzećima koja su povezana sa državom, što podstiče lojalnost DPS-u.

„Štaviše, veruje se da mnogi članovi DPS-a imaju veze sa organizovanim kriminalom, što i dalje pruža mogućnosti za nezakonit pritisak na birače i kandidate. Nova vlast nije zaustavila praksu klijentelizma, čime je ozbiljno podrila planiranu depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave i stvaranje proklamovanog meritokratskog sistema“, navedeno je u izveštaju.

Đukanović je, navodi se, decenijama imao ogromnu personalizovanu moć tokom svojih mandata i kao premijer i predsednik, kao i tokom svog vremena van vlade kao predsednik DPS-a.

Kako se ukazuje, visoki zvaničnici umešani u korupcionaške šeme retko se suočavaju sa krivičnim gonjenjem.

„Organizacije civilnog društva i nezavisni mediji obezbeđuju određenu odgovornost, izveštavajući o korupciji zvaničnika i njenim efektima. Dok je Krivokapićeva vlada napravila određene iskorake u borbi protiv korupcije, državni tužioci – posebno tužilac koji je odgovoran za vođenje slučajeva organizovanog kriminala i terorizma – lojalni su DPS-u, što je omelo te napore 2021. godine“, ističe se u izveštaju.

Podseća se da su u oktobru 2021. godine, Đukanović i njegov sin Blažo navedeni u „Pandora papirima“, istrazi Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koja je otkrila nezakonit finansijski sistem i veze bogatih i moćnih aktera širom sveta.

„Istraga ICIJ-a pokazala je da su Đukanović i njegov sin uplaćivali novac na ofšor račune preko dva takozvana neopoziva trusta, koji štite potpisnike i u slučaju krivičnog gonjenja. Đukanovićeva sestra, Ana Kolarević, navedena je u ‘Panama papirima’ 2016.godine“, navdi se, između ostalog, u izveštaju Fridom Hausa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar