U trendu

Fialka: Ukrajina nije ponudila klasičan neutralan status

PODGORICA – Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalia Fialka je za crnogorsku TV 7 izjavila da Ukrajina u pregovorima u Istanbulu nije ponudila klasican neutralan status već, kako je navela, „Ukrajina pokušava da pronađe drugačije oblike garancije svoje bezbednosti“.

„Pošto mi razumemo da NATO u najbliže vreme ne može da nas primi u svoje članstvo pokušavamo da pronađemo neki novi oblik možda nekog mini NATO-a. Mi smo naučili na Memorandumu iz Budimpešte iz 1994. godine kada smo dali svoje nuklearno oružje, a za uzvrat nismo dobili nikakve ozbiljne garancije. Ovog puta mi tražimo da te garancije budu ozbiljne, na nivou međunarodnog ugovora i obavezujuće za sve strane“, rekla je Fialka.

Navela je da je sada ukrajinska strana ponudila takvu inicijativu.

„Videćeo da li će uspeti njena realizacija. Nikako nećemo ustupiti bilo koji dio svog suvereniteta. Ukrajina mora da ostane nezavisna država koja će odlučivati sama o svojoj sudbini“, rekla je Fialka.

Govoreći o situaciji u svojoj zemlji rekla je da su građani odlučni u odbrani i da čak protestuju u gradovima koji su okupirani i da svi veruju da istraživanja pokazuju da 90 odsto građana veruje da će Ukrajina pobediti.

Ona je izrazila zadovoljstvo tretmanom ukrajinskih izbeglica u Crnoj Gori i time što je Crna Gora u podršci Ukrajini „na strani demokratskog sveta“.

„Nama je jako drago da i Crna Gora spada u taj deo zemalja za koje se pokazalo da su za evropske vrednosti i da se pridružila sankcijama protiv Rusije“, rekla je Fialka, preneo je podgorički portal CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.