U trendu

Fijala čestitao Pavelu koji ima 57,8 odsto glasova sa 96,9 odsto biračkih mesta

PRAG – Premijer Petr Fijala čestitao je Petru Pavelu na obezbeđenoj pobedi na predsedničkim izborima u Češkoj, koji nakon rezultata sa 96,9 odsto biračkih mesta , ima 57,8 odsto glasova u odnosu na rivala Andreja Babiša sa 42,2 odsto podrške, prema češkom statističkom zavodu, prenosi Rojters.

Konačni rezultati dvodnevnog drugog kruga glasanja očekuju se kasnije danas.

Penzionisani načelnik češke vojske i izrazito prozapadni kandidat, bio je viđen kao pobednik glasanja na češkim predsedničkim izborima po svim prognozama, a poznata češka kladionica Tipsport je na njegovu pobedu danas ponudila kvotu 1,06, dok je za pobedu Babiša raspisana kvota 10,6, prenosi seznam.cz.

Biračka mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto.

Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto.

Bivši šef vojnog komiteta NATO , 61-godišnji Petr Pavel , dobio je 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao bivši premijer i milijarder, 68-godišnji Andrej Babiš ,sa 34,99 odsto osvojenih glasova.

Za pobedu na izborima dovoljno je da jedan od kandidata u drugom krugu da dobije prostu većinu glasova.

Preliminarni rezultati glasanja biće objavljeni večeras, a u nedelju ujutro CIK će objaviti zvanične rezultate.

Inauguracija novog predsednika, naslednika aktuelnog šefa države Miloša Zemana, koji je na toj funkciji proveo dva mandata ,biće održana 8. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.