U trendu

I Fijonova deca na platnom spisku parlamenta

Francuski predsednički kandidat desnog centra Fransoa Fijon obezbedio je svojoj supruzi dva posla – u parlamentu i u književnom časopisu – koja su joj donela više od 900.000 evra, a na platnom spisku parlamenta našla su se i njegova deca, navodi danas francuski satirični list „Kanar anšene“.

Francuski istražitelji izvršili su danas pretres administrativnih kancelarija u Donjem domu parlamenta u okviru istrage o navodima da je Fijonova supruga primila prihode od 500.000 evra za nepostojeći posao, javio je ranije danas Rojters, pozivajući se na izvore iz parlamenta.

Istražitelji su juče ispitali i Fijona i njegovu suprugu Penelopu.

Bračni par Fijon je ispitan i zbog isplata koje je Penelopa primala od književnog časopisa čiji je vlasnik prijatelj njenog supruga, naveo je AFP.

Francuski istražitelji proširili su prošle nedelje istragu o medijskim navodima da je Penelopa Fijon bila plaćena za nepostojeće poslove, pa su u četvrtak uveče pretražene prostorije redakcije časopisa „Revi de du mond“ (La Revue des Deux Mondes), nakon što je pokrenuta istraga o ulozi supruge predsedničkog kandidata u tom književnom mesečnom listu.

Istraga se odnosi i na ulogu Fijonove supruge u francuskom parlamentu gde je ona, prema navodima, tokom više od 10 godina dobila 500.000 evra iz državnih fondova.

Satirični francuski list „Kanar anšene“, koji je prvi objavio priču o tome, naveo je da je Penelopa Fijon primala platu iako ništa nije radila u parlamentu, kao i da je 2012. i 2013. godine dobijala 5.000 evra mesečno od časopisa čiji je vlasnik milijarder Mark Ladre de Lašarijer (76).

Međutim, francuska organizacija za političku etiku saopštila je u subotu da je istražiteljima dostavila izjavu Penelope Fijon o imovini, a to je potvrdila i Visoka služba za transparentnost na javnim funkcijama.

Ova afera je donela pad popularnosti Fransoa Fijonu, predstavniku stranke Republikanci desnog centra, koji je pobedio na unutastranačkim izborima u novembru i osvojio nominaciju za kandidata na izborima za predsednika Francuske na proleće, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.