U trendu

Filipini: Protesti zbog kandidature sina bivšeg diktatora

MANILA – Grupe za zaštitu ljudskih prava na Filipinima organizovale su danas proteste kako bi osudile pokušaj sina nekadašnjeg diktatora Filipina Ferdinanda Markosa da se njegova porodica vrati na vlast, kroz izbore za funkciju predsednika države.

Njegov sin, koji se isto zove Ferdinand Markos, u pratnji supruge i dvojice sinova, podneo je kandidaturu za predsedničke izbore 2022. godine, dodatno uzdrmavši već polarizovani politički pejzaž, prenosi agencija Rojters.

„Markosovi ostaju bez zatvora, nisu vratili sav novac koji su dobili iz nacionalne kase, a sada se vraćaju na najvišu poziciju u zemlji, što je besramna drskost“, izjavila je Kristina Palabej iz grupe za zaštitu ljudskih prava „Karapatan“.

Ferdinanad Markos Mlađi, poznatiji kao Bongbong, najavio je svoju kandidaturu u video snimku na Fejsbuku, u kojem je obećao da će biti lider koji će ujedinjiti zemlju.

Markos Mlađi (64) je saveznik aktuelnog predsednika Rodriga Dutertea, koji je prošle nedelje objavio da će se na kraju mandata povući iz politike i da se neće kandidovati sa potpredsednika države, s obzirom na to da nema pravo na još jedan šestogodišnji predsednički mandat.

Ferdinand Markos Stariji vladao je Filipinima 20 godina, dok nije zbačen 1986. godine.

Diktatorska ovlašćenja preuzeo je 1972, godinu dana pre isteka svog drugog mandata, kada je Filipine stavio pod vojnu vlast, zatovrio kongres, naredio hapšenje političkih protivnika i vladao uz pomoć dekreta. Njegovu vladavinu obeležilo je mnoštvo pogubljenja van pravosudnog sistema i mučenja protivnika.

Svrgnut je u narodnom ustanku koji je podržala vojska, a umro u egzilu na Havajima 1989. godine.

Markos Mlađi se već dugo bavi politikom. Bio je senator od 2010. do 2016. godine, kada je tesno izgubio u trci za potpredsednika zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.