U trendu

Finiš trke za Senat: Glavne bitke vode se u četiri drzave

VAŠINGTON – Dok je trka za Predstavnički dom američkog Kongresa gotovo rešena glatko u korist republikanaca, u toku je velika borba za prevlast u Senatu.

Stvari su takve da trenutno, prema projekcijama CNN, dve vodeće stranke u SAD imaju po 48 mesta, a demokratama nedostaju još dve države da bi došli do brojke 50, koja im garantuje većinu, jer u slučaju da bude 50:50, imaju dodatni glas demokratske potpredsednice SAD Kamale Haris (50+1).

Države za koje se veruje da se vodi ključna borba su Nevada, Arizona, DŽordžija i Viskonsin.

Oko 09.30 po srednjeevropskom vremenu, odnosno, 3.30 po istočnom američkom, situacija u tim državama je podeljena.

Demokrate su blizu pobede u Arizoni i DŽordžiji, dok su republikanci u prednosti u Viskonsinu i Nevadi, ali još ništa nije rešeno.

Podaci CNN pokazuju da je veoma tesno u DŽordžiji, gde na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova, republikanski senator Rafael Vornok ima tesnu prednost nad demokratom Heršelom Vokerom – oko 11.500 glasova više.

U Arizoni, uzorak je samo 56 odsto, a demokrata Mark Keli ima 56,3 odsto, dok republikanac Blejk Masters ima 41,4 odsto.

Razlika je za sada 217.000 glasova.

U Viskonsinu republikanac Ron DŽonson ima tesnu prednost nad demokratom Mandelom Barnsom – u glasovima to je 39.000, dok je u procentima to 50,6 naspram 49,2.

U Nevadi je trka najneizvesnija.

Prebrojano je 74 odsto glasova, a vodi republikanac Adam Lakolt sa samo 615 glasova ispred Ketrin Kortez Masto, što je u procentima 48,6 prema 48,5.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.