U trendu

Finska: Ratno vazuhoplovstvo uvežbava sletanje na autoput

HELSINKI – Prvi put u poslednjih nekoliko decenija Finska je na pet dana zatvorila deonicu jednog od svojih glavnih autoputeva kako bi omogućila borbenim avionima finskog ratnog vazduhoplovstva da uvežbavaju sletanje i poletanje na rezervnoj pisti, saopštii su danas nadležni.

Ova nordijska zemlja koja je nakon izbijanja rata u Ukrajini aplicirala za članstvo u NATO, ima na svojoj teritoriji desetak sličnih rezervnih pista dizajniranih za upotrebu tokom ratnog stanja, prenosi Rojters.

Rezervna pista koja se nalazi na deonici autoputa kod grada Jutsa u centralnoj Finskoj decenijama nije korišćena zbog značaja koji ima kao glavna saobraćajnica koja povezuje glavni grad Helsinki sa severnim delovima zemlje.

Ipak, finskom ratnom vazduhoplovstvu trebalo je samo nekoliko dana da raščisti ovaj autoput i pripremi teren za vežbu u kojoj učestvuje oko 200 pripadnika vojske, kao i finski borbeni avioni F/A-18 Hornet, starijih tipovi školskih aviona i druge vojne letelice, potvrdio je načelnik finske Vazduhoplovne akademije, pukovnik Vesa Mantila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar