U trendu

Flamanski nacionalista osuđen zbog trgovine ljudima

BRISEL – Flamanski nacionalista Melikan Kucam osuđen je na osam godina zatvora i novčanu kaznu od 696.000 evra, jer je tražio mito kako bi migrante sa Bliskog istoka stavljao na belgijsku hmanitarnu listu za vize.

Kucam, inače bivši gradonačelnik Mešelena, osuđen je jer je ljude iz ratnih zona u Siriji i Iraku u zamenu za novac stavljao na listu za humanitarne vize, prenosi briselski Politiko.

Krivični sud u Antverpenu saznao je da je Kucam radio kao posrednik u kabinetu bivšeg belgijskog sekretara za migracije i azil Tea Frankena i da je zaradio hiljade evra za organizovanje akcije spasavanja hrišćana iz Sirije i Iraka.

Kucam je tokom 2017. i 2018. godine zaobišao uobičajenu proceduru i uzimao novac od ljudi da bi ih ubacio na listu, dok je drugima pretio.

Uhapšen je u januaru 2019. godine i optužen za trgovinu ljudima, pasivnu korupciju i zločinačko udruživanje.

Od 293 osoba na njegovoj listi, njih 246 je dobilo vize, a njih 100 nikada nije došlo u Belgiju zbog azila već je putovalo direktno u druge evropske zemlje što je protiv pravnog kriterijuma za humanitarne vize.

Kucam je tokom suđenja odbacio optužbe navodeći da mu je slučaj napakovan kako bi se diskreditovala njegova Flamanska nacionalistička stranka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.