U trendu

Floridi preti katastrofa! Naređena evakuacija (video)

Jedan od zidova veštačkog jezera punog otrovne vode kod starog rudnika fosfata na Floridi je pred pucanjem, zbog čega je guverner Ron De Santis proglasio vanrednu situaciju, a naređena je i evakuacija stanovnika u okolini.
Jezero, koje se proteže na 77 hektara i duboko je osam metara, sadrži milione litara vode koja je kontaminirana fosforom i azotom i nekada je služilo kao odlagalište u tehnološkom procesu kopanja rude rudnika Pajni Point i proizvodnje veštačkog đubriva, prenose američki mediji.

Meštanima koji žive u blizini ogromnog rezervoara stigao je SMS od lokalnih vlasti da se evakuišu zbog opasnosti od kolapsa, a zatvoren je i auto-put nedaleko od ogromnog rezervoara na području Tampa Beja.

Niki Frid, državna poverenica za poljoprivredu, kazala je kako je hitna evakuacija stanovništva neophodna, dodavši kako se zemlja suočava s potencijalnom ekološkom katastrofom.

Curenje na jednom od zidova ovog odlagališta počelo je u petak, a pokušaji zatrpavanja rupe nisu uspeli.

Lokalni zvaničnik Skot Houps rekao je da postoji opasnost da se više stotina miliona litara vode za samo nekoliko minuta izlije, poplavi naselja i kontaminira okolinu.

Trenutno se voda ispumpava u Meksički zaliv, kako bi se smanjio nivo vode i opasnost od kolapsa zidova jezera.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.