Fon der Lajen 10. septembra predstavlja sastav nove EK

BRISEL, 5. spetembra ( Tanjug) – Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 10. septembra će predstaviti sastav nove Evropske komisije. Tada će biti poznato i ko će biti novi komesar zadužen za oblast proširenja EU.

Pošto je nova italijanska vlada danas zvanično nominovala Paola Đentilonija za svog budućeg komesara, novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kompletirala je spisak od 27 komesara koji bi trebalo da u narednih 5 godina prestavljaju njen tim.

Na novoj šefici Evropske komisije je sada da im raspodeli oblasti za koje će biti zaduženi u okviru EU politike.

„Zadovoljna sam što sam dobila imena iz svih zemlja članica EU. Nadam se da ću sastaviti dobro izbalansiran tim koji ću predstaviti u utorak”, napisala je fon der Lajen.

U utorak će se saznati ko će biti novi komesar zadužen za oblast proširenja. Prema nezvaničnim informacijama Mađarska je zainteresovana da dobije portfolio koji se odnosi na proširenje. Među mogućim opcijama pominje se i slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčič, ali i dosadašnji šef belgijske diplomatije Didije Rejnders.

U ovom trenutku nije poznato ni u kom formatu će politika proširenja biti zastupljena u novoj Evropskoj komisiji. Poslednji komesar zadužen isključivo za proširenje bio je Oli Ren. Njegov nasledik Štefan File je dobio mandat koji je uključivao i politiku susedstva dok je upravo odlazeći Johanes Han zadužen za ”pregovore o proširenju” i politiku susedstava.

Tim komesara koji Ursula fon der Lajen bude predstavila u utorak moraće da prođe i debate sa evropskim poslanicima pre nego što i zvanično budu imenovani na nove dužnosti 1. novemra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.