U trendu

Fond: Skladište radioaktivnog otpada ne ugrožava ljude

ZAGREB – Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško (NEK) odbacio je danas tvrdnje ministra spoljne trgovine BiH Staše Košarca da bi gradnja skladišta radioaktivnog otpada na pograničnom području dve države mogla da ugrozi 250.000 ljudi koji žive u slivu reke Une na trgoviškoj gori.

Kako je saopšteno iz Fonda, ministar Košarac „podstiče strah i pojačava nerazumevanje materije zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Hrvatskoj“, prenosi Hina.

„Skladišta u kojima se zbrinjava nisko i srednje radioaktivni otpad ne predstavljaju nikakvu opasnost za okolno stanovništvo, uz uslov da se grade i nadziru u skladu s najboljom svetskom praksom“, navodi se u saopštenju.

Hrvatska, kao zemlja članica EU koja poseduje radioaktivni otpad, ima obvezu da na bezbedan i odgovoran način zbrine radioaktivni otpad i iskorištene izvore jonizujućeg zračenja, zbog čega će uspostaviti Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u kojem će se skladištiti otpad nastao na njenom teritoriju te otpad nastao radom NEK-a.

„Postupak strateške studije procene uticaja Nacionalnog programa na okolinu sproveden je 2016. godine, uz učešće javnosti i sprovedene javne rasprave, a sprovedene su i prekogranične konsultacije sa BiH i Slovenijom“, poručili su iz Fonda.

Košarac je prošlog petka izrazio žaljenje zbog odluke Hrvatskog sabora da Trgovsku goru potvrdi kao lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada, kojom bi bivša kasarna Čerkezovac ostala preferentna lokacija za skladište otpada iz NEK-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.