U trendu

Forbs: Kina lansira sopstvenu kriptovalutu 11. novembra

PEKING – Kineska centralna banka planira da sopstvenu kriptovalutu izda već 11. novembra, na najprometniji dan za onlajn šoping u toj zemlji, objavio je američki finansijski magazin Forbs, pozivajući se na dva izvora upoznata sa situacijom.

Narodna banka Kine (PBOC) još od 2014. godine istražuje mogućnost lansiranja sopstvene digitalne valute kako bi umanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu nad novčanom masom.

PBOC planira da svoju kriptovalutu distribuira kroz najmanje sedam institucija u početnoj fazi, među kojima su kineski tehnoloških divovi poput Alibabe i Tensenta, zatim najveća kineska kartičarska kompanija Čajna Junion Pej i četiri kineske državne banke, navodi se u izveštaju koji se poziva na izvor uključen u razvoj kriptovalute.

Pomenute institucije će, prema Forbsovim izvorima, biti odgovorne za „distribuiranje kriptovalute do 1,3 milijarde kineskih građana i ostalih koji posluju u renminbiju“.

Forbsovi izvori ukazuju i da se centralna banka Kine „nada da će ta valuta na kraju biti dostupna i potrošačima u Sjedinjenim Državama.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar