U trendu

Forin ofis: Britanija uvela sankcije Putinu i Lavrovom

LONDON – Velika Britanija je uvela sankcije Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

Ograničenja podrazumevaju zamrzavanje imovine, ali u saopštenju nije naznačeno o kakvoj se imovini radi i da li ona postoji, prenela je agencija RIA Novosti.

Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da šef države drži novac u banci Rusija, koja je već pod sankcijama.

Portparol Kremlja je napomenuo da restriktivne mere nisu bolne ni za jednog predstavnika najvišeg ruskog rukovodstva.

London je kao razlog za uvođenje sankcija naveo Putinovu odgovornost za politiku ruske vlade i oružanih snaga zemlje i da je u februaru „naredio trupama da pokrenu invaziju na Ukrajinu“.

Lavrov je, prema britanskom Forin ofisu, jedan od ključnih donosilaca odluka, te je stoga „umešan u destabilizaciju i podrivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine“.

Za razliku od prethodnih pojedinaca koji su sankcionisani u Velikoj Britaniji, Lavrovu i Putinu nije zabranjen ulazak u zemlju.

Komentarišući postupke Velike Britanije, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je naglasila da ni Putin ni Lavrov nemaju račune ni u Britaniji ni bilo gde u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar