Formirana Asocijacija Srba u FBiH nezadovoljnih statusom

SARAJEVO – Predstavnici više udruženja formiralo je Asocijaciju Srba iz Federacije BiH zbog nezadovoljsta svojim položajem u tom entietu, poručili su danas u Sarajevu da će im glavni zadaci biti ljudska prava, zaštita identiteta srpskog naroda, kulture i tradicije.

Glavni problemi su im zastupljenost, zapošljavanje i nemogućnost pristupa prirodnim resursima, a najtragične je to što su, kaži, izopšteni iz svega pa i iz Doma naroda Parlamenta BiH.

„Jedna od najtragičnijih stvari je Dom naroda u Federaciji, treba da ima 17 ljudi. Nekada ih ima, ali od toga su pola ili Bošnjaci ili Hrvat, ili treći. Znate dobro da još nikada nije pokrenut vitalni nacionalni interes Srba u Federaciji BiH”, rekao je jedan od osnivača Asocijacije Mile Marčeta iz Drvara.

Iz Asocijacije ističu da će im sedište biti u Federaciji BiH.

“Zar nije sramota da mi kao sirotinja čekamo Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu? Uzeti su nam prirodni resursi, fabrike. Govorim o Drvaru, 20. godina prošlog veka kada je ovaj grad bio najrazvijeniji u BiH, a danas je to stratište”, naveo je Marčeta.

Niko ne zna, ističu iz Asocijacije, koliko ima povratnika, koliko ima starosedelaca, što će, najavili su, biti jedan od zadataka udruženja da se ti brojevi konačno utvrde.

“U fokusu delovanja biće ljudska prava i slobode za srpski narod u FBiH, onih koji su trenutno u FBiH, ali i onih koji su otišli u Republiku Srpsku ili inostranstvo, ali i zaštita identiteta srpskog naorda, kulture i tradicije”, rekao je Dušan Šehovac iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Šehovac se prisetio i povratka na ognjišta koji je počeo 1996. godine, te šta je on kao Sarajlija, koji nije napuštao dom, poručivao onima koji su želeli da se vrate vratiti u Drvar.

Podsetio je da je 1996. godine u dvorani Mejdan u Banjaluci pred nekoliko hiljada Drvarčana koji su se želeli da se vrate u Drvar rekao:“Ja nisam izbeglica, ali nisam ni izdajica”.

„Razumeće oni šta to znači kad čovek ostane da živi u Federaciji kao sedmo koleno porodice Šehovac na teritoriji grada Sarajeva”, rekao je Šehovac, prenela je sarajevska N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar