U trendu

FR: Firma neće prodavati okrugle posude za zlatne ribice

PARIZ – Vodeća francuska firma za prodaju akvarijuma odlučila je da prestane da prodaje okrugle posude za zlatne ribice jer, kako su pokazala istraživanja, dovode do njihove prevremene smrti.

Francuski lider na tržištu opreme za kućne ljubimce AgroBiothers Laboratoar više neće prodavati akvarijume s kapacitetom manjim od 15 litara i nudiće samo pravougaone, jer je stavljanje ribe u male posude bez filtracije i oksigenacije zlostavljanje životinja, navodi se u saopštenju.

„Ljudi kupuju zlatnu ribicu za svoju decu impulsivno, ali kada bi znali kakvo je to mučenje, ne bi to radili. Okretanje u maloj zdelici izluđuje ribu i brzo je ubija“, rekao je izvršni direktor AgroBiothersa Matije Lambo za Rojters.

Zlatne ribice mogu da žive do 30 godina i porastu do 25 centimetara u velikim akvarijumima ili spoljnim ribnjacima, ali u malim akvarijumima često uginu u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

Lambo je rekao da su zlatne ribice društvene životinje kojima je potrebno društvo drugih riba, dovoljno prostora i čista voda, te da je za akvarijum ipak potrebna neka minimalna oprema i znanje.

Francuska je evropsko tržište broj jedan za akvarijumske ribe sa oko 2,3 miliona riba, rekao je Lambo. Nemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja odavno su zabranile posude za ribe, ali Francuska nema zakon o tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar