U trendu

FRA: Školaska deca odala počast ubijenom učitelju Patiju

PARIZ – Školska deca širom Francuske odala su danas počast ubijenom učitelju istorije Samuelu Patiju u znak obeležavanja godinu dana otkako mu je islamisticki ekstremista odrubio glavu u napadu koji je pogodio srce sekularnih vrednosti zemlje.

Patijev napadač Abdulah Anzorov, tinejdžer čecenskog porekla, želeo je da se osveti jer je učitelj koristio karikature o proroku Mohamedu na času o slobodi izražavanja 13-godišnjaka, preneo je Rojters.

Muslimani svaki prikaz proroka smatraju bogohuljenjem.

U novoj školi u Valentonu, južno od Pariza, koja je dobila ime po Samuelu Patiju, deca su danas pevala pesmu o slobodi govora.

Anzorov (18) je Patiju odrubio glavu velikim nožem na ulici u pariskom predgrađu gde živi srednja klasa usred belog dana.

Policija ga je nedugo zatim ubila.

U školi u Kreteju, predgrađu Pariza, nadzornik Daniel Overlo otkrio je u dvorani ploču na kojoj je ispisano Patijevo ime.

„Dvorana Samuel Pati, 1973 – 2020. Ubijen jer je branio slobodu govora“, napisano je na ploči.

Pre godinu dana, predsednik Emanuel Makron opisao je Patija kao tihog heroja posvećenog usađivanju demokratskih vrednosti slobode, jednakosti i solidarnosti svojim učenicima.

„Nikada nećemo zaboraviti Samuela Patija. Proslavljajući uspomenu na njega slavimo slobodu, republiku i školu“, rekao je ove sedmice ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.