U trendu

Francuska crkva: Ako treba, fond za žrtave zlostavljanja

PARIZ – Francuska katolička crkva (ECF) saopštila je da će, ukoliko bude potrebno, prodavati svoje nepokretnosti i podizati kredite za osnivanje fonda za obeštećenje više hiljada ljudi koji su bili predmet seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog sveštenstva.

U velikoj oktobarskoj istrazi otkriveno je da su francuski katolički sveštenici seksualno zlostavljali više od 200.000 dece u poslednjih 70 godina.

Na sastanku vrha Francuske katoličke crkve u svetom gradu Lurdu, prepoznata je „institucionalna odgovornost“ crkve i doneta odluka „da se krene putem priznanja i reparacije“, potvrdio je biskup ECF Erik de Mulen-Bofor, prenosi Rojters.

Francuski crkveni vrh će osnovati fond koji će se „finansirati koliko god bude potrebno kroz prodaju crkvenih nepokretnosti i druge imovine“, rekao je novinarima De Mulen-Bofor, nadbiskup Remsa i prvi čovek francuske biskupske konferencije.

Oktobarski izveštaj razotkriva da je francuska crkva godinama pokazivala „duboku, potpunu, pa čak okrutnu ravnodušnost“, štiteći sebe, a ne žrtve sistematskog zlostavljanje.

Nakon serije skandala zbog seksualnog zlostavljanja širom sveta, papa Franja je najnovija otkrića koja su potresla rimokatoličku crkvu nazvao „sramnim trenutkom“.

Tokom sastanaka proteklog vikenda u Lurdu, nekoliko sveštenika je viđeno kako padaju na kolena u činu pokajanja, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.