U trendu

Francuska i Nemačka najavljuju treću dozu uprkos apelu SZO

PARIZ – Nemačka i Francuska će od septembra krenuti sa primenom treće doze vakcine protiv kovid -19, suprotno apelu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se ona odloži dok se više ljudi ne vakciniše širom sveta.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da Francuska radi na uvođenju trećih doza vakcine protiv kovid-19 kod starijih i ranjivih grupa stanovništva od septembra.

„Treća doza će verovatno biti neophodna, ne za sve odmah, ali u svakom slučaju za najugroženije i najstarije osobe“, napisao je Makron na svom nalogu na Instagramu, prenosi Rojters.

I Nemačka namerava da podstakne pacijente sa slabijim imunitetom, veoma stare osobe, pre svega korisnike domova za negu, da prime trečhu dozu vakcine, saopštilo je nemačko ministarstvo zdravlja.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je u sredu da se obustave buster doze vakcina najmanje do kraja septembra i naglasio da je neprihvatljivo da bogate zemlje koriste više ukupnih svetskih zaliha vakcina.

Zemlje sa visokim prihodima primenile su u maju oko 50 doza na svakih 100 osoba, a taj broj se od tada udvostručio, prema SZO.

Zemlje sa niskim prihodima mogle su da primene samo 1,5 doze na svakih 100 osoba zbog nedostatka raspoloživih vakcina.

Francuska i Nemačka su do sada dale najmanje jednu dozu vakcine protiv kovid-19 za 64,5 odsto, odnosno 62 odsto svoje odrasle populacije, od čega je 49 odsto Francuza i 53 osto Nemaca u potunosti vakcinisano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar