U trendu

Francuska insistira na većoj EU podršci poljoprivrednicima

BRISEL, 20. frebruara ( Tanjug) – Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da će u pregovorima o novom budžetu insistirati na poboljšanju uslova za razvoj zajedničke politike u oblasti poljoprivrede.

On je dolazeći na vanredni samit EU lidera posvećen budžetu za naredni sedmogodišnji period u prvi plan stavio podršku poljprivredi i poljoprivrednicima u Evropi.

„Potrebna su nam sredstava koja će omogućiti prehrambeni suverenitet, kvalitetne prozvode i tranziciju ka klimatski održivom razvoju“, kazao je Makron.

Pored poljoprivrede, francuski predsednik je rekao da će se u debati o raspodeli EU budžeta zalagati i za ambciozniji fond za odbranu EU kao i za programe obrazovanja, kao što su Erasmus plus.

Makron je pozdravio predlog budžeta koji je predstavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ocenio da je u pitanju zajednička platforma koju dalje traba unaprediti.

„Postoji put za pronalaženje dogovora na ovom samitu. To može potrajati satima, noćima ili danima, ali ja sam spreman“, izjavio je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.