U trendu

Francuska ministarka: Odbacivanje Gular predstavlja institucionalnu krizu za Evropu

Odbijanje Evropskog parlamenta da odobri kandidaturu Francuskinje Silvi Gular na mestu evropske komesarke predstavlja „veliku institucionalnu krizu za Evropu“, ocenila je danas francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen.

„To je pre svega velika institucionalna kriza za Evropu jer bez francuskog komesara komisija ne može da počne da radi“, rekla je De Monšalen za Frans enter (France inter).

Ona je rekla da to treba rešiti mirno bez ljutnje ali da je potrebno da predsednica nove Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže šta očekuje od Francuske.

Poslanici Evropskog parlamenta odbacili su juče francusku kandidatkinju za komesarku u budućoj Evropskoj komisiji Silvi Gular, koja je bliska francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Dve istrage se vode protiv Gular u francuskim sudovima, i u kancelariji EU za borbu protiv pronevera-Olaf, oko njenog učestvovanja u sistemu fiktivnih poslova za svoju stranku MoDem u Evropskom parlamentu.

Makron je juče izrazio nerazumevanje za odbijanje kandidature Gular iz etičkih razloga i tražio „objašnjenje“ od Ursule fon der Lajen.

Fon der Lajen je izabrala Gular, bivšu francusku ministarku, uprkos upozorenjima da je Francuskinja pod sudskom istragom u Francuskoj zbog koje je podnela ostavku u vladi.

Francuska ministarka za evropska pitanja ukazala je da je Gular prošla tri odbora Evropskog parlamenta, da je saslušavana šest sati, uključujući i u odboru za pravna pitanja koji razmatra moguće sukobe interesa kandidata na položaje u EK gde nije nadjeno da postoji sukob interesa.

„Imam veliko poštovanje za parlament, ali parlament nije sud gde se sudi o pitanjima o kojima nije sudjeno u sudovima“, rekla je ona.

Monšalen je rekla da sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen danas treba da se reši ova kriza i da joj se daju brzi odgovori.

Francuski predsednik želi da sačuva mandat obećan Francuskoj, a Fon der Lajen je za francusku kandidatkinju odredila portfelj unutrašnjeg tržišta koji uključuje industrijsku politiku i jedinstveno digitalno tržište.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.