U trendu

Francuska: Nastava u školama, putuje se u zemlji

PARIZ – Nastava se ponovo izvodi u francuskim srednjim školama, a vlada je ukunula i zabranu domaćih putovanja kao deo plana za postepeno popuštanje mera protiv Kovid 19.

Francuzima je sada dozvoljeno da se udaljavaju više od 10 kilometara od kuće, što je kao zabrana važilo četiri nedelje kako bi se usporilo širenje virusa, ali je policijski čas od 19 sati do 6 časova ujutro i dalje na snazi, prenosi AP.

Prošle nedelje je predsednik Emanuel Makron predstavio ključne datume plana za postepen izlazak zemlje iz zaključavanja, jer je broj infekcija i hospitalizacija počeo da se smanjuje.

Po tom planu restorani i kafići će moći da uslužuju goste na otvorenom za stolovima sa najviše šest osoba od 19. maja, kada će i početak noćnog policijskog časa biti pomeren na 21 sat.

Takođe će se otvariti i neprioritetne prodavnice, kao i kulturne ustanove i sportski objekti, u kojima će prisustvo biti ograničeno na 800 ljudi u zatvorenom i 1.000 na otvorenom.

Turistima iz inostranstva od 9. juna biće dozvoljen dolazak u Francusku pod uslovom da su vakcinisani ili da poseduju negativan test na Kovid 19, a u završnoj fazi plana ukida se policijski čas i većina ograničenja, što je planirano od 30. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar