U trendu

Francuska: Nema izvinjenja ni pokajanja za kolonizaciju Alžir

PARIZ – Francuska se neće izviniti zbog kolonizacije Alžira, ali će umesto toga obeležiti nasilnu istoriju svoje okupacije te severnoafričke zemlje.

Savetnik predsednika Emanuela Makrona rekao je uoči objavljivanja očekivanog izveštaja o istoriji kolonizacije i alžirskom ratu, da neće biti ni pokajanja ni izvinjenja, prenosi briselski Politiko.

Alžir je 132 godine bio francuska kolonija, a nezavisnost je stekao 1962. godine nakon sedmogodišnjeg rata koji su obeležili brojni zločini, a što je uticalo na odnose dve zemlje.

Francusku nacionalnu koheziju opteretile su upravo pritužbe vezane za kolonijalnu istoriju, a i terorističke organizacije su je koristile kao sredstvo radikalizacije.

Iako je Alžir od Francuske zahtevao da se izvini zbog počinjenih zločina, Francuska je rešila da se suoči sa svojom istorijom.

„Pokajanje je sujeta, prepoznavanje je istina. Istina se gradi na delima“, rekao je makronov savetnik.

Izveštaj, koji je naručio Makron, a čiji je autor istoričar Benjamin Stora, daje spisak preporuka,između ostalog i o načinu na koji će se u školama učiti o kolonijalizmu.

Francuski premijer Žan kasteks u novembru je ismejao zahteve za izvinjenjem, povezujući ih sa prethodnim pokušajima umirivanja islamskih terorista, dok je Makron, inače prvi predsednik rođen nakon što je Alžir stekao nezavisnost, pokazao rešenost da ispravi istorijske nepravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.