U trendu

Francuska planira da 2022.bude godina francuskog jezika

BRISEL – Francuska, koja preuzima predsedavanje EU u januaru 2022. godine, planira da tu godinu pretvori u godinu francuskog jezika, budući da će svi sastanci, saopštenja i rasprave biti na francuskom jeziku.

Sedam meseci pre preuzimanja rotirajućeg mesta predsedavajućeg EU, francuska vlada razmišlja o planovima da oživi sve manje korišćen i vidljiv „Molijerov jezik“, piše briselski Politiko.

Francuska vlada izdvaja novac kako bi ponudila više časova francuskog jezika državnim službenicima iz EU, a zvaničnici planiraju i da budu domaćini debata na francuskom jeziku.

Francuske diplomate rekle su da će svi ključni sastanci Saveta EU biti održavani na francuskom jeziku s dostupnim prevodima, kao i beleške i zapisnici, a spominje se mogućnost i da se pripremni sastanci vode na francuskom jeziku.

Kako se navodi, ukoliko pisma iz Evropske komisije budu stizala na engleskom jeziku, ostaće bez odgovora jer je francuski zvanični jezik EU i jedan od tri službena jezika Evropske komisije, a Francuska je i ranije koristila predsedavanje EU da promoviše svoj jezik.

Međutim, francuski zvaničnici priznaju da je 2022. godina oživljavanja francuskogjezika, pitanje kulturnog opstanka za sve.

Kako se navodi, neminovno je da će insistiranje Francuske na korišćenju francuskog jezika smetati mnogima u EU, pre svega istočnoevropskim diplomatama koji pre govore engleski nego francuski jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.