Francuska policija saslušala decu koja su podržala ubistvo nastavnika

Francuska policija je saslušala četiri desetogodišnjaka koji su podržali nedavno odsecanje glave nastavniku istorije i rekli da bi ubili svog učitelja ako bi on ismevao islamskog propovednika Muhameda, saopštila je Vlada Francuske.

Premijer Francuske Žan Kasteks upozorio je danas da islamski ekstremisti regrutuju u Francuskoj ljude sa „neznanjem i mržnjom“.

Policija je u četvrtak privela i nekoliko sati saslušavala decu i njihove roditelje u alpskom mestu Albertvil, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U ponedeljak, kada je u školama širom zemlje održan minut ćutanja u čast ubijenog nastavnika Samuela Patija, privedena deca su izrazila podršku tom zločinu, počinjenom u predgradju Parizu 16. oktobra.

Patiju, koji je nedavno pokazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi govora, 18-godišnji islamski ekstremista čečenskog porekla odrubio je glavu na ulici.

Deca su „opravdavala ubistvo nastavnika navodeći da je zabranjeno vredjati proroka i dodala da bi ubila svog učitelja ako bi on nacrtao karikaturu proroka“, saopštila je policija sinoć.

Posle saslušanja deca su puštena, a sudske vlasti su naredile da prodju kroz edukativni trening.

Policija je pretresla njihove stanove.

Posle ubistva Patija, Francusku je 13 dana kasnije potresao teroristički napad u crkvi u Nici, gde su nožem ubijene tri osobe.

Na današnjoj komemoraciji za žrtve napada u Nici, premijer Kasteks je upozorio da ekstremisti regrutuju francuske gradjane.

„Znamo ko je neprijatelj. Ne samo da je identifikovan, nego ima i ime. To je radikalni islamizam, politička ideologija koja menja oblik muslimanskoj veri izopačenjem njenog sadržaja, njenih dogmi i njenih zapovesti sa ciljem uspostavljanja dominacije neznanjem i mržnjom“, kazao je Kasteks.

Dodao je da „taj neprijatelj dobija podršku iz inostranstva“, ali da „u svojim redovima ima i francuske državljane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.