U trendu

Francuska pozvala Rusiju da pokrene pregovore o Ukrajini

PARIZ – Francuski ministri spoljnih poslova i odbrane upozorili su danas svoje ruske kolege na ozbiljne posledice zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Ukrajini, navela su ta dva ministarstva u zajedničkom saopštenju.

Ministarka vojske Francuske Florens Parli i ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian pozvali su Rusiju da ponovo pokrene pregovore o Ukrajini održavanjem ministarskog sastanka, prenosi Rojters.

Pored toga, kako se navodi u zajedničkom saopštenju dva ministarstva, francuski zvaničnici naglasili su svojim ruskim kolegama i da bi raspoređivanje ruskih plaćenika u zapadnoafrički region Sahel bilo „neprihvatljivo“, pozivajući se na najavljene razgovore o raspoređivanju ruske Vagner grupe u Maliju.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ocenio je danas da se vojna i politička situacija u Evropi pogoršava, dok NATO povećava vojno prisustvo u blizini ruskih granica.

Šojgu je na sastanku Saveta Rusija-Francuska u formatu 2+2 rekao da Moskva i Pariz treba zajednički da analiziraju bezbednosne probleme u interesu deeskalacije situacije u Evropi i izbegavanja vojnih incidenata, preneo je TAS S.

Ministri odbrane i spoljnih poslova dve zemlje razgovarali su o situaciji na evropskom kontinentu, na Bliskom istoku i severu Afrike, potvrdio je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Takođe je bilo reči o strateškoj stabilnosti i evropskoj bezbednosti, kontroli naoružanja i bilateralnim odnosima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.