Francuska šalje dodatne snage u region Sahel

PARIS – Francuska i zapadnoafričke zemlje saglasile su se danas da se pod zajedničkom komandom bore protiv islamskih militanata u afričkom regionu Sahelu, kao i da Francuska pošalje dodatnih 220 vojnika da bi pojačala vojno prisustvo u tom regionu.

Zapadnoafrički lideri uverili su na sastanku u gradu Pau francuskog predsednika Emanuela Makrona da žele da Francuska nastavi vojnu misiju u tom regionu, koji se prostire kroz Niger, Mali, Mauritaniju, Burkinu Faso i Čad, prenosi Rojters.

„Nemamo izbora, potrebni su nam rezultati“, rekao je Makron najavljujući slanje dodatnih snaga nakon samita sa liderima tih zemalja.
Francuska, bivša kolonijalna sila u tom delu Afrike,trenutno ima oko 4.500 vojnika u Sahelu, sušnom predelu koji se prostire ispod Sahare.

Situacija u regionu se pogoršava jer su militanti povezani sa Al kaidom iIslamskom državom ojačali svoja uporišta, zbog čega se delovima teritorije ne može upravljati.

Islamisti su izazvali i etničko nasilje, posebno u Maliju i Burkini Faso.

U zajedničkom saopštenju, lideri šest zemalja su obećali da će se fokusirati na borbu protiv grupe Islamska država Velike Sahare i pozvali Sjedinjene Američke Države da nastave logističku podršku njihovim snagama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.