U trendu

Francuska: Sudar Makron-Le Pen bez rukavica u ključnoj TV debati

U frontalnom zapaljivom sudaru u sredu uveče u televizijskoj debati dvoje finalista na predsedničkim izborima u Francuskoj, kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen optužila je Emanuela Makrona da je „kandidat divlje globalizacije“, na šta joj je taj proevropski kandidat odgovorio optuživši je da „govori mnogo laži“.

Pozvani da privuku neopredeljene birače da bi pobedili u drugom krugu izbora u nedelju, oboje kandidata je napadalo od prvih sekundi duela pred milionima TV-gledalaca.

Marin Le Pen, anti-evropejka i protivnica doseljavanja u Francusku, predstavila se kao „kandidatkinja naroda“, „nacije, zaštitnica (…) radnih mesta, bezbednosti, granica, od islamskog fundamentalizma“, sve suprotno Makronu, „miljeniku sistema i elita“.

Ona, kandidatkinja od 48 godina, uz ironičan osmeh, smislila je da provocira bivšeg ministra ekonomije „pod komandom Fransoa Olanda“, podsećajući ga na njegovo učešće u veoma nepopularnoj vladi odlazećeg predsednika.

Centristički 39-godišnji kandidat joj je odgovorio da to „što vi donosite, to je duh poraza“, osudjući je. Sa Le Pen „napustićemo evro, Evropu“, naglasio je on, dok je, po anketama, većina Francuza neprijateljski raspoložena prema mogućnosti napuštanja jedinstvene valute EU. „Snaga Francuske je u tome što svuda zrači“, tvrdio je on.

„Vaša strategija je govoriti Francuzima mnoštvo laži“, napao ju je jer je Le Pen poslednjih dana najviše govorila o evropskim temama. „Vi ste naslednica sistema koji decenijama uspeva na gnevu Francuza“.

Emisija je počela u priličnom neredu, sa oba kandidata koji su prekidali jedno drugo i stalno se vraćali detaljima ekonomskih pitanja, zbog čega su novinari koji su im postavljali pitanja, tražili da „idu dalje“, da bi debata imala smisla.

Tačno je da su njihovi programi dijametralno suprotni. Govor Emanuela Makrona, liberala u pogledu privrede i društva, snažno je usmeren na gradsku omladinu, srednju klasu i poslovnu zajednicu. A govor Marin Le Pen protiv imigranta, protiv Evrope i protiv sistema, namenjen je da očara radničku klasu, seosko stanovništvo, „nevidljive“ i druge Francuze, žrtve raširene nezaposlenosti.

Napetost između to dvoje kandidata za Jelisejsku palatu je bila opipljiva, kroz napade na programe, i na ličnost. Makron je kritikovao Le Pen, „naslednicu stranke ekstremne francuske desnice“, njenu „logoreju“ i nemanje „finoće“.

Ekstremna desničarka Marin Le Pen je optužila proevropskog centristu Makrona da „ima razumevanja za islamski terorizam“, jer su „bezbednost i terorizam koji predstavljaju veliki problem, potpuno odsutna iz vašeg projekta“, rekla je ona oštro. „Nemate plan, ali i pored toga imate razumevanja za islamski fundamentalizam“, rekla je ona.

Makron je zauzvrat optužio Marin Le Pen da „unosi građanski rat u zemlju“.

„Unosite građanski rat u zemlju (…) borba protiv terorista ni na koji način ne sme da padne u zamku građanskog rata“, rekao je on, dodajući da je to zamka koju „pripisujemo teroristima“.

Posle deset dana kampanje vodjene bridom mača isukanog između dva kruga predsedničkih izbora, Makron i dalje vodi u anketama, sa oko 60 odsto glasova, ali izgleda da se razlika smanjuje, dok će apstinencija varirati između 22 i 28 odsto u nedelju.

Neuspeh antiliberalnog levičara Žan-Lika Melenšona i konzervativca Fransoa Fijona u prvom krugu, ostavio je gorak ukus u masi birača koji odbijaju da biraju između „kuge i kolere“.
 
Ova televizijskoj debata dva dana pre predizboirne tišine, bila je vrhunac predsedničke kampanje u Francuskoj, gde, iza programa, ličnosti dolaze na svetlost dana. Gledanost rasprave bi mogla, međutim, da pretrpi štetu zbog polufinala Lige šampiona u fudbalu u kojem su u isto vreme igrali Monako i torinski Juventus.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.