U trendu

Francuska: Treća doza vakcine biće dostupna svima

PARIZ – Francuska je danas saopštila da će omogućiti da treća doza vakcine protiv kovid-19 bude dostupna svim odraslim osobama, pooštriti pravila o nošenju maski i pojačati provere zdravstvenih propusnica, dok nastoji da obuzda peti talas infekcija koji rizikuje da ugrozi njen ekonomski oporavak.

Broj zaraženih u Francuskoj se udvostručuje svakih 11 dana, ali zvaničnici su rekli da nema potrebe da se prate evropske zemlje poput Austrije, koje su ponovo uvele zaključavanje, preneo je Rojters.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran kazao je da će svakako oni stariji od 18 godina imati pravo na treću vakcinu i da će period između potpune vakcinacije i treće doze biti skraćen na pet umesto na šest meseci.

Govoreći na konferenciji za novinare, Veran je rekao da Francuska trenutno ima oko 25 miliona doza vakcine, što je dovoljno za ubrzanje kampanje.

Treća doza vakcine je trenutno dostupna samo starijima od 65 godina i onima koji imaju druge zdravstvene probleme.

Ranije je zdravstvena organizacija (HAS) dala podršku proširenju kampanje za davanje treće doze.

„I dalje držimo svoju sudbinu u svojim rukama“, rekao je Veran, pozivajući ljude da budu oprezni i poštuju pravila socijalnog distanciranja.

U Francuskoj je već drugi dan zaredom registrovano preko 30.000 novozaraženih, što se nije dogodilo od kraja aprila.

Sedmodnevni prosek novih dnevnih slučajeva je na tromesečnom maksimumu, iznosi 21.761 i skoro sa se učetvorostručio tokom mesec dana.

Veran je, takođe, rekao da će zatražiti od HAS-a i komisije za medicinsku etiku da ispitaju da li deca uzrasta od pet do 11 godina mogu da se vakcinišu.

Bilo kakav program vakcinacije za malu decu neće početi pre 2022. godine, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.