U trendu

Francuska zabrinuta zbog tenzija na B. Istoku i spremna da podrži Irak

PARIZ – Francuska je zabrinuta zbog porasta tenzija na Bliskom istoku i spremna je da podrži Irak ukoliko bude ugrožen suverenitet te zemlje, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron tokom telefonskog razgovora sa iračkim premijerom Mohamedom Šiom al Sudanijem.

U saopštenju Jelisejske palate se navodi da je francuski predsednik u nedelju, u razgovoru sa Sudanijem još jednom ponovio da Irak može da računa na podršku Francuske ukoliko bude suočen sa pretnjama i napadima na svoj suverenitet i stabilnost, kao i u borbi protiv terorizma, preneo je TAŠ.

Dvojica lidera dogovorila su se da uz angažovanje Jordana nastave pripreme za sledeći samit u Bagdadskom formatu, koji će do kraja ove godine okupiti u Amanu glavne lidere regiona i francuskog predsednika koji je pozvao iračkog premijera da poseti Francusku početkom 2023. godine.

U međuvremenu, francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona razgovarala je u nedelju sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o vojnoj operaciji koju planira Turska u severnoj Siriji i Iraku.

Ona je izrazila duboku zabrinutost zbog nedavnih turskih vazdušnih napada u ovim oblastima i ukazala da nijedna vojna operacija ne bi trebalo da ometa međunarodne napore u borbi protiv Islamske države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar