U trendu

Francuske: Počelo novo suđenje bivšem predsedniku Sarkoziju

PARIZ – Samo dve nedelje nakon što je osuđen za korupciju, danas je u Parizu počelo novo suđenje bivšem predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju po tužbi da je nelegalno finansirao svoju kampanju za drugi predsednički mandat 2012. godine.

Sarkozi (66) je 1. marta ove godine osuđen na tri godine zatvora čime je postao prvi posleratni predsednik Francuske koji je osuđen na zatvorsku kaznu, prenosi portal Frans24.

Sarkozi se nije pojavio na današnjem suđenju u Parizu koje je samo još jedno u nizu, s obzirom da se tereti za više dela.

U procesu koji je danas započeo Sarkozi je optužen da je nelegalno pribavio i potrošio oko 20 miliona evra u nameri da bude reizabran.

Istražni organi su ustanovili da je Sarkozi potrošio ukupno 43 miliona evra na skupe izborne mitinge u stilu onih koji se tokom izborne kampanje održavaju u SAD.

U optužbi se između ostalog navodi i da su kompanija za odnose s javnošću Bigmalion i visoko pozicionirani članovi Sarkozijeve stranke UMP skovali zaveru i uspostavili sistem koji je funkcionisao po principu da stranka UMP plaća lažne račune za nepostojeće usluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar