Francuski parlament danas o predlogu zakona protiv zlostavljanja životinja

Francuski parlament danas će raspravljati o predlogu zakona protiv zlostavljanja životinja, a tekst je napisan kao odgovor na rastuću zabrinutost društva o tom pitanju, preneli su tamošnji mediji.

Pre početka sednice predvidjene posle podne, ispred parlamenta je predvidjen skup na poziv Stranke za zaštitu životinja, koja je ranije navela da želi konkretne mere uključujući regulisanje propisa za držanje životinja.

Poslanik Bastijen Lašo (Bastien Lachaud) izjavio je da je predlog zakona „prvi korak“ ka uvodjenju korisnih mera, premda se u tekstu ne pominju neka goruća pitanja kao što su lov ili korida.

Svaki drugi gradjanin u Francuskoj ima barem jednog kućnog ljubimca. Francuska vlada predložila je da se zakonom uvede „potvrda o svesti i znanju“ za buduće vlasnike koji će biti u obavezi da neguju, vakcinišu i plaćaju druge troškove, kao što su hrana ili veterinar.

Predlog zakona predvidja oštrije kazne protiv maltretiranja životinja, medju kojima tri godine zatvora i do 45.000 evra kazne u slučaju uginuća životinje.

Osobama koje su osudjene za takva dela, biće zabranjeno da kasnije drže životinje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.