U trendu

Francuski reporter podneo zahtev za izbeglički status u Moskvi

MOSKVA – Francuski novinar i vojni stručnjak Adrijen Boke, koji je izveštavao o događajima u Donbasu, podneo je danas u Moskvi zahtev za izbeglički status u Rusiji.

Francuskom novinaru je u Upravi za migracije ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, rečeno da će njegova dokumenta biti pregledana u roku od pet radnih dana, nakon čega će biti doneta odluka, preneo je TAŠ.

Boke je objasnio zbog čega mu je potreban izbeglički status, a potom i rusko državljanstvo.

„To će mi omogućiti da preživim, a pored toga delim ruske vrednosti i borim se protiv nacizma i nastaviću da se borim, odnosno radiću isto što i Rusija radi sada“, rekao je on.

Naglasio je da „nažalost njegova zemlja daje oružje nacistima“.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk ranije je rekla da je agencija spremna da razmotri pitanje rešavanja pravnog statusa francuskog novinara na teritoriji Ruske Federacije ukoliko on podnese odgovarajuću molbu.

Ona je navela i da su Bokeu u decembru poslata objašnjenja o proceduri zahteva za politički azil i status izbeglice u Rusiji, a 11. januara je Francuz podneo zahtev za rusko državljanstvo i politički azil.

Adrijen Boke bivši je pripadnik francuske vojske, koji je u Donjecku radio kao vojni ekspert za NATO oružje.

On je postao jedan od prvih ljudi sa Zapada, koji je izjavio da su događaji u Buči bili lažna operacija, koju je organizovala ukrajinska vojska.

Protiv njega je ranije pokrenut krivični postupak u Francuskoj i zamalo su ga ubili ukrajinski nacionalisti u Istanbulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar