U trendu

Francuski sindikati najavili nastavak protesta uprkos usvajanja teksta reforme

PARIZ – Generalni sekretar jednog od najvećih francuskih sindikata CFDT, Loran Berger izjavio je danas da će francuski sindikati nastaviti da se bore protiv pnezione reforme, uprkos tome što je gornji dom parlamenta, juče odobrio tekst zakona.

On je dodao da vlada ne bi trebalo da, koristeći takozvanu proceduru 49:3, „progura“ zakon, bez da se u skupštini glasa o njemu, preneo je Rojters.

Procedura 49:3 odnosi se na 49. član Ustava Francuske, kojim je difinisana takva mogućnost.

„S obzirom na mobilizaciju stanovništva, na nivo protivljenja planiranoj reformi, ne možete pribegavati demokratskoj mani koristeći proceduru 49:3. Po mom mišljenju, to bi bilo veoma opasno jer rizikuje stvaranje velikog stepena nezadovoljstva“, rekao je Berger.

Nakon što je Senat usvojio penzionu reformu, čija je ključna mera podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64 godine, potrebno je da je razmotri zajednički odbor poslanika donjeg i gornjeg doma, a ako se taj komitet usaglasi oko teksta, oba doma će glasati i usvajanju, navodi agencija.

Francuski sindikati pozvali su na osmu rundu demonstracija širom zemlje na dan glasanja o parlamentu, kako bi zadržali pritisak na vladu i parlament.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar