U trendu

Francuski sindikati pozvali radnike da se pridruže današnjim štrajkovima

PARIZ – Francuski sindikati pozvali su radnike da se masovno pridruže današnjim štrajkovima, 12. dana protestnih skupova širom zemlje protiv planirane penzione reforme.

Pojedine železničke linije će biti otkazane, a štrajkovi se mogu očekivati i među radnicima rafinerija, gradske čistoće i nastavnicima, u vreme kada istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se velika većina birača i dalje protivi povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine života, prenosi Rojters.

Štrajkovi su u međuvremnu izgubili na snazi, a na poslednjim skupovima okupilo se manje ljudi od rekordnih brojeva koji su zabeleženi ranije ove godine, kada su milioni demonstranata izašli na ulice.

Najnoviji talas protesta odvija se dan pred objavljivanje odluke Ustavnog saveta Francuske o ustavnoj utemeljenosti predloga reforme penzionog sistema, koja će biti doneta u petak.

Ustavni savet, ili „savet mudraca“ kako ga nazivaju u Francuskoj, mogao bi da potvrdi usklađenost teksta zakona ili da prigovori određenim merama, odnosno da odbije tekst u celini, preneo je portal BFM TV.

Ako Savet da zeleno svetlo, čak i uz neka upozorenja, vlada će imati pravo da zvanično proglasi zakon, nadajući se da će to na kraju staviti tačku na proteste koji su povremeno postajali nasilni i okupljali široki front nezadovljnih vladinom politikom.
Francuski predsednik Emanuel Makron je na konferenciji za novinare u sredu rekao da će nakon odluke Saveta organizovati sastanak sa sindikatima, kako bi počeli da rade na drugim predlozima.

Portparol vlade Olivije Veran izjavio je u sredu da se odluka donosi na kraju „demokratskog puta“, dok je predsednica opozicione partije Evropa Ekologija Zeleni Marin Tondelije ocenila da bi, ukoliko Ustavni savet odobri predloženu reformu penzionog sistema, tekst bio „legalan, ali ne i legitiman“.

„Nisam toliko optimista po pitanju odluke Ustavnog saveta“, rekla je liderka krajnje desnice Marin le Pen, koja je protiv zakona o penzijama.

Iz sindikata su najavili nastavak protesta ukoliko Ustavni savet ne poništi tekst zakona koji je izglasan u francuskom parlamentu.
Sindikati tvrde da se zacrtani ciljevi vlade mogu postići na druge načine, uključujući veće oporezivanje bogatih i dublje promene u penzionom sistemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.