U trendu

Francuskinja Odri Azule ponovo izabrana za direktorku UNESCO

PARIZ – Dosadašnja generalna direktorka UNESCO Odri Azulej ponovo je u utorak izabrana na tu funkciju nakon glasanja predstavnika 193 države članice.

Ona je prvi put imenovana 2017. godine nakon žestoke kampanje i s misijom da oživi posustalo finansiranje rada te organizacije nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio UNESCO da je antiizraelski nastrojen i odlučio da se Amerika povuče iz organizacije, prenosi Rojters.

UNESCO je osnovan neposredno nakon Drugog svetskog rata s idejom da se zaštiti zajedničko kulturno nasleđe čovečanstva i poznat je po označavanju i zaštiti značajnih arheoloških i prirodnih lokaliteta, od ostrva Galapagos do grobnica u Timbuktuu.

Većina aktivnosti UNESCO nije praćena kontroverzama, ali rezolucija o tome kako treba štititi verske objekte u Jerusalimu je bila osetljivo pitanje zbog kojeg su se SAD i povukle iz organizacije optuživši je za antiizraelsku kampanju.

U trenutku napuštanja UNESCO Vašington je dugovao 542 miliona dolara na ime članarine.

Međutim, Vašington trenutno preduzima oprezne korake ka ponovnom pridruživanju UNESCO, potvrdili su novinaru Rojtersa dobro upućeni diplomatski i kongresni izvori.

Američki zakon, inace, zabranjuje finansiranje bilo kojeg tela UN koje je prihvatilo Palestinu kao punopravnog člana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.