U trendu

Fronteks će pomoći BiH da reši migrantsku krizu

SARAJEVO, BRISEL, 22. februara (tanjug) – BiH će sa Frontexom, graničnom službom EU, zaključiti sporazum koji će toj organizaciji omogućiti da na teritoriji BiH pomogne u rešavanju problema migrantske krize, koji mesecima opterećuje odnose unutar EU.

Više članica EU se žali da preko zapadnog Balkana veliki broj ilegalnih migranata s teritorije severne Afrike ili Bliskog istoka ulazi na prostor EU, a mnogi u EU smatraju da BiH ne čini dovoljno da se taj problem reši na njenoj teritoriji.

EU sada želi da BiH zaključi sporazum s Frontexom kako bi ta služba pomogla vlastima u BiH da se olakša povratak migranata u zemlje porekla koji nemaju pravo na azil, i da se spreči njihov ulazak na teritoriju Hrvatske.

Ovo pitanje postaje posebno osetljivo nakon što je Hrvatska postala članica Šengena, jer to znači da između Hrvatske i Slovenije više ne postoje redovne granične kontrole, pa je pitanje granica Hrvatske sa zemljama zapadnog Balkana posebno važno.

U Ministarstvu bezbednosti BiH kažu da se sporazum sa Frontexom zaključuje s ciljem uspostavljanja pravnog okvira za operativne aktivnosti koje ta agencija sprovodi na teritoriji BiH.

„Takođe na ovaj način će se efikasnije koordinisati operativnom saradnjom između država članica EU i BiH. Sporazum uređuje sva pitanja potrebna za raspoređivanje timova za upravljanje granicama iz stalnih snaga Evropske granične i obalne straže u BiH, u kojoj članovi timova mogu imati izvršna ovlaštenja“, kažu iz ovog resora, pišu banjalučke Nezavisne novine.

To znači da će nakon stupanja sporazuma na snagu Frontex moći na teritoriji BiH da obavlja policijske poslove koji su vezani za pitanja u okviru njene nadležnosti, što se odnosi na probleme migracija.

Sporazum obuhvata prava Frontexa da deluje u BiH, koristi svoje naoružanje u slučaju samoodbrane i da uspostavlja regionalne kancelarije.

Jedna od odredaba sporazuma je i posebna pažnja da se spriječi zloupotreba sredstava koja EU pruža BiH, te se spominje da se u tom slučaju mogu angažovati Kancelarija evropskog javnog tužioca ili Kancelarija za suzbijanje korupcije EU.

U Evropskoj komisiji potvrđuju da EU trenutno pregovara sa BiH o pojačanom sporazumu o saradnji s Frontexom.

„Novi sporazum će omogućiti Frontexu da pomogne partnerima u njihovim naporima da upravljaju migratornim tokovima, predupredi ilegalne migracije i rešava prekogranični kriminal kroz celu njihovu teritoriju. Naši partneri bi trebalo da omoguće osoblju Frontexa da ima izvršna ovlaštenja, poput graničnih kontrola i registracija ljudi“, pišu Nezavisne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar