U trendu

Fronteks će rasporediti 60 graničara na granicu Litvanije

VILNIUS – Evropska agencija za obalsku i pograničnu stražu Fronteks rasporediće 60 graničara na granicu Litvanije sa Belorusijom sledeće nedelje nakon naleta ilegalnog prelaska migranata, rekao je danas izvršni direktor Fronteksa Fabris Leđeri.

„Ono sa cime se suočavamo je nešto bez presedana“, rekao je Leđeri novinarima i dodao da je to prvi put u istoriji da Fronteks mora da primeni takvu operaciju u tom regionu Evropske Unije, prenosi Rojters.

Leđeri je rekao da je migrantsku krizu u Litvaniji „stvorila i da je podstiče“ Belorusija i optužio je da koristi ilegalnu migraciju kao polugu sa EU i Litvanijom nakon najnovijih sankcija protiv Minska.

Litvanija je rekla da se migranti prevoze u Belorusiju direktnim letovima iz Bagdada i Istanbula, što je optužba na koju Minsk nije odmah odgovorio.

Kao odgovor na sankcije Evropske Unije, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da zemlja više neće zaustavljati ljude koji pokušavaju da uđu u Litvaniju.

Gotovo 2.100 migranata ušlo je ilegalno ove godine u Litvaniju, uključujući 1.400 migranata samo ovog meseca, saopštila je litvanska granična služba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar