U trendu

Fronteks se sastajao sa lobistima

BERLIN – Nemački satiričar koji je otkrio brojne afere Jan Bemerman optužio je „čuvare evropskih granica“ Fronteks za kontakte sa lobistima.

Bemerman je, u svojoj emisiji na javnom servisu ZDF, objavio da je Fronteks od 2017.do 2919. održao ukupno 16 sastanaka sa lobistima.

„Lista učesnika je ‘who is who’ proizvođača oružja“, naveo je satiričar.

S druge strane, Fronteks je, na pitanje redakcije Bemermana, istakao da ta institucija nije imala sastanke s lobistima.

Tim oko Bemermana je zajedno s nevladinom organizacijom „Pitaj državu“ (Frag den Staat) analizirala 142 dokumenata sa 16 sastanaka, koje je dobila na osnovu zakona o slobodi informacija EU, iz kojih proizilazi da su se predstavnici Fronteksa sastali sa proizvođačima naoružanja do Erbasa do Hekler&Koha.

Fronteks je pozive na sastanak sa lobistima samo delimično objavio na svom sajtu, ali bez liste učesnika.

Uz to je Fronteks, tvrdi Bemerman, Evropskom parlamentu dao lažne podatke o tim kontaktima.

Tako je Fronteks 2018. na upit poslanika naveo da je bilo sastanaka samo s lobistima registrovanim u registru EU, a za 2017. je naveo da nije bilo niti jednog sastanka te vrste.

„To nije tačno. Samo 2017. Fronteks je imao četiri sastanaka s lobistima. Od njih 58 odsto nije navedeno u registru transparentnosti EU. Na sastancima 2018. i 2019. udeo je neregistrovanih lobista bio na 72 odsto“, naveo je Bemerman na posebnom sajtu posvećenom „aferi Fronteks“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.