U trendu

FSB: Oko 5.000 terorsta na granici Avganistana i zemalja ZND

DUŠANBE – Oko 5.000 pripadnika terorističkih grupa koncentrisano je u severnom Avganistanu na granicama članica Zajednice nezavisnh država (ZND), upozorio je danas direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov.

„Razmeštanje terorističkih grupa u severne provincije Avganistana na granici sa zemljama ZND je naročito zabrinjavajuće“, rekao je Bortnikov na sednici šefova bezbednosti članica ove organizacije u Dušanbeu, prenosi TAS S.

Ogranak tzv. Islamske države Vilaja Korasan već je poslao oko 5.000 ekstremista u te oblasti, a reč je, kako se navodi, uglavnom o državljanima ZND koji su se borili u Siriji.

Bortnikov je upozorio da postoje pouzdane informacije da ekstremisti razvijaju nova sredstva i metode subverzivnih aktivnosti.

„Kriminalci imaju materijale, tehnologije i infrastrukturu neophodnu za proizvodnju hemijskog oružja. Takođe koriste bespilotne letelice za isporuku oružja“, rekao je šef FSB.

On je naveo da obaveštajne službe imaju i informaciju da teroristi planiraju da upotrebe i žene i decu koje se vraćaju iz ratnih zona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar